Lichamelijke Beperking

Aangepaste kleding voor mensen met een zenuwaandoening, spieraandoening of Parkinson.

Hoe biedt aangepaste kleding uitkomst voor mensen met een lichamelijke beperking?

Een zenuwaandoening, spieraandoening of Parkinson zijn voorbeelden van een lichamelijke beperking. Bij een lichamelijke beperking wordt iemand door een probleem aan zijn ledematen gehinderd in zijn handelingen en/of bewegingen. Een lichamelijke beperking kan dus leiden tot het minder mobiel zijn van een persoon. Simpele handelingen zoals het aan- en uitkleden zijn dan vaak lastig en vergen veel inspanning. Aangepaste kleding zorgt ervoor dat mensen zich weer comfortabel, met minder pijn en zonder te veel inspanning kunnen kleden. Aangepaste kleding biedt daarom uitkomst voor mensen met een lichamelijke beperking.

Aangepaste kleding voor mensen met een zenuwaandoening of spieraandoening​

Spieren zijn verantwoordelijk voor de beweeglijkheid van het skelet. De activiteit van een spier wordt gereguleerd door zenuwen. Zenuwen ontspringen in de hersenen of het ruggenmerg en maken door een elektrische stimulatie de beweging van een bepaalde spier mogelijk.

Bij een aandoening van ruggenmerg, zenuwen of spieren treedt een stoornis in dit proces op. Bewegingen kunnen dan ongecontroleerd zijn of verzwakt raken. Soms treedt verlamming op en is beweging niet meer mogelijk. Simpele dagelijkse handelingen zoals wassen en het aan- en uitkleden worden steeds lastiger en vergen te veel inspanning. Op langere termijn is een rolstoel helaas vaak onvermijdelijk.

Aangepaste kleding zorgt ervoor dat mensen met een spier- of zenuwaandoening weer comfortabel, met minder pijn en zonder te veel inspanning gekleed kunnen worden. De drager hoeft dan niet al zijn kracht te verspelen tijdens het aan- en uitkleden. Aangepaste kleding is daarom echt een verademing. ZorgMode heeft diverse stijlvolle aangepaste kledingstukken die gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn. Bijvoorbeeld: rolstoeljas, rolstoelponcho, blouse, polo, overhemd, pantalon voor dames en pantalon voor heren.

Aangepaste kleding voor mensen met Parkinson

In Nederland leven ruim 50.000 mensen met de ziekte van Parkinson. Parkinson is een ingewikkelde ziekte die ontstaat in de hersenen, maar de manier waarop de ziekte zich uit is voor geen mens hetzelfde. Daarnaast kan het iedereen treffen: mannen en vrouwen, jong en oud. Het gevolg is vaak dat mensen met de ziekte van Parkinson zich moeilijk kunnen mobiliseren en moeite hebben met het aan- en uitkleden. 

Voorbeelden van lichamelijke symptomen
– Trillen (tremor) van de handen, benen, kin of tong;
– Trager worden van bewegingen, moeite met starten van bewegingen en ontbreken van automatische bewegingen;
– Stijfheid van de spieren (rigiditeit);
– Houdings- en evenwichtsproblemen en soms vallen bij langer bestaan van de ziekte;
– ‘Bevriezen’ van de benen tijdens lopen, waardoor het lijkt alsof de voeten aan de vloer blijven plakken. 

Aangepaste kleding zorgt ervoor dat mensen met de ziekte van Parkinson weer comfortabel, met minder pijn en zonder te veel inspanning gekleed kunnen worden. Aangepaste kleding is daarom echt een verademing. ZorgMode heeft diverse stijlvolle aangepaste kledingstukken die gemakkelijk aan- en uit te trekken zijn. Bijvoorbeeld: rolstoeljas, rolstoelponcho, blouse, polo, overhemd, pantalon voor dames en pantalon voor heren.

Aangepaste kleding voor mensen na een operatie of ongeval

Een operatie of ongeval kan je moeilijk plannen. Na een operatie of een ongeval, kan de dagelijkse verzorging en het aan- uitkleden erg pijnlijk en moeizaam zijn. Aangepaste kleding kan ervoor zorgen dat de zelfstandigheid zo veel mogelijk wordt behouden. De aangepaste kleding van ZorgMode kan langs voren worden aangetrokken. De drager hoeft zich minder te draaien en de kleding hoeft niet over het hoofd.